SECRETELE BIBLIEI

Gabriel Baicu

Citiți această carte în întregime online!

Originea universului și a omenirii

Slider
Saturday, 10 September 2016 17:40

Introducere (1)

Written by
Rate this item
(10 votes)
          pagina urmatoare
 

SECRETELE BIBLIEI

 

ORIGINEA UNIVERSULUI ȘI A OMENIRII

Gabriel Baicu

© Această carte beneficiază de copyright!

     Puteţi folosi referinţe sau citate din această carte cu singura obligaţie, de a face trimitere la datele sale de identificare (titlul, autorul, ISBN și număr al paginii). Reproducerea sau retipărirea fragmentelor din această carte nu se pot face fără acordul scris al autorului care poate fi contactat pe adresa de email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

ISBN: 978-1-5272-3008-8

Cuprins

 Introducere

Capitolul 1: O ordine absurdă a creației

 

Dumnezeu Creatorul și începutul creației

 

Tohu vav bohu (Tohu Wabohu)

 

Oceanul primordial

 

Crearea cerului

 

Creația din nimic

 

Crearea Pământului și a sistemului solar

 

Crearea luminii înaintea soarelui

 

Crearea soarelui, lunii și a stelelor

 

Cele două povestiri ale creației din Biblie

 

Alte contradicții privitoare la crearea plantelor

 

Alte contradicții legate de crearea animalelor

 

Explicații suplimentare despre contradicțiile referitoare la crearea animalelor

 

Crearea primilor oameni

 

Revolta lui Satan și căderea oamenilor în păcat

 

Cain și Abel, o povestire dramatică

 

Problema incestului în Biblie

 

Fiii lui Dumnezeu

 

Dumnezeu care își schimbă gândurile

 

Cele două povestiri despre Potop

 

Turnul Babel

 

CAPITOLUL 2: Consecințe teologice

Introducere la acest capitol 

Modul de înțelegere a calității de Creator a lui Dumnezeu​

Cele zece porunci și modul în care a apărut universul

Problema păcatului originar

Problema răului în lume

Eva și statutul femeii în societatea modernă

Moartea, imortalitatea și mântuirea

Imaginea lui Dumnezeu în Biblie

Problema iadului veșnic

 Cetatea Sfântă - Noul Ierusalim

 Un punct de vedere asupra creației și asupra evoluției naturii

Bibliografie recomandată

Referințe
                                                                                              

Cartea Secretele Bibliei este o analiză a primelor 11 capitole ale cărții Facerea (Geneza), din Biblie, care sunt citite cu un ochi critic și nicidecum dogmatic. Rostul acestui studiu este acela de a afla dacă există motive raționale și dovezi faptice pentru a crede narațiunile conținute de Biblie despre creație, nu printr-o credință oarbă, ci pe baza unor argumente credibile. Demersul acesta mi se pare foarte important deoarece povestirile despre creație din Biblie reprezintă fundamentul a cel puțin două religii monoteiste, religia ebraică și religia creștină, dar se reflectă într-o măsură determinantă și asupra religiei islamice, care are și ea propria versiune despre originea universului și a umanității și a căror povestiri se înrudesc cu narațiunile biblice.

Prin această lucrare, nu mi-am propus să convertesc sau să de-convertesc pe cineva la vreo credință sau de la vreo credință religioasă, oricare ar fi aceasta. Ceea ce mi-am propus să realizez, în schimb, este să creez tematici de meditație pe baza cărora să scot adevărul la lumină, adevărul așa cum se poate percepe el prin prisma rațiunii și a celor mai noi descoperiri științifice.

 

Foarte multă lume acceptă textele biblice fără să pună întrebări. Mulți nu le citesc cu atenție, ci se mulțumesc cu interpretările oficiale date acestor texte de către diferiți predicatori, dar fără să le analizeze. Se aplică principiul „crede și nu cerceta”. Nimeni nu propovăduiește acest principiu deschis, dar lucrurile sunt conduse în așa fel încât „cercetarea” este lăsată pe seama autorităților religioase care, de multe ori, sunt considerate că dețin secrete spirituale extraordinare. Secretele Bibliei însă pot să fie descoperite de orice cititor atent care își pune întrebările pertinente și care se documentează cu seriozitate, pentru a afla răspunsurile.

În același timp, analiza textelor biblice reprezintă o dovadă de respect pentru creația lui Dumnezeu și se impune datorită faptului că revelația Lui cuprinde două forme, revelația prin textele scrise, acolo unde ea este autentică, și revelația prin natură, de care se ocupă știința. Revelația prin natură presupune cercetarea amănunțită a cosmosului, a mediului Pământului și a naturii umane, fără de care revelația lui Dumnezeu nu este completă. Revelația prin natură nu poate în nici un caz să fie desprinsă de cercetarea științifică deoarece diversele domenii ale ceea ce numim natură reprezintă, de fapt, obiectele de studiu ale diverselor discipline științifice, de exemplu, astrofizica, fizica, chimia, biologia etc.

Se observă că marea majoritate a instituțiilor bisericești pun un accent deosebit pe revelația care se presupune că se află în textele scrise, dar lasă deoparte revelația din natură și lucrul acesta creează un dezechilibru fundamental în cadrul cunoașterii lui Dumnezeu. Pentru a ajunge la o armonizare a credinței și științei este nevoie de studii în paralel a vechilor texte religioase și a noilor cuceriri ale științelor moderne. Acesta este unul dintre obiectivele lucrării de față.    

Credința în Dumnezeu și credința în textele V.T. nu este același lucru, în ciuda a aceea ce suntem determinați să credem de către instituțiile bisericești. Dumnezeu este o Realitate infinită, care nu poate să fie descrisă în mod exact în câteva pagini de început ale Bibliei. În același timp, încercarea de a cuprinde infinitul în forme finite generează probleme ontologice de nerezolvat. Ca să ajungem să îl cunoaștem și să îl prețuim pe Dumnezeu este nevoie să curățăm zgura, reprezentată de mesajele exagerate care deformează imaginea Lui, și care ne poate face să respingem credința în El din cauza absurdului unor povestiri biblice.

Oricine va citi această lucrare fără prejudecăți va putea înțelege că narațiunile biblice despre creație și cele despre Potop sunt afectate profund de contradicții reale care nu sunt datorate relei credințe a anumitor cititori, ci caracterului mitologic al acestor povestiri.

O dată separate miturile de realitate vom înțelege că multe din motivele pentru care oamenii resping credința în Dumnezeu sunt false, și că nu avem motive reale de a nu crede în El. Dumnezeu, ca Realitate atotcuprinzătoare, nu se armonizează foarte bine cu imaginea pe care primele 11 capitole ale Bibliei o creează despre El. Foarte multe din descrierile cuprinse în primele capitole ale Bibliei contrazic pur și simplu atributele lui Dumnezeu, Atotputernicia, Atotștiința și Atotprezența. În cartea Facerea (Geneza) din Biblie ne este prezentat un Dumnezeu confuz, ezitant, care regretă ce face și care îndeplinește lucruri care conduc la efecte mai degrabă negative decât pozitive. Cititorul sau cititoarea acestei lucrări are ocazia să se convingă dacă afirmațiile mele sunt exagerate sau dacă ele se bazează pe o analiză corectă a textelor biblice.

Am pornit de la premisa că toate narațiunile din cartea Facerea (Geneza) trebuie să se prezinte cititorului, având un grad înalt de coerență,  dacă cu adevărat ele sunt inspirate de Dumnezeu. Acolo unde apare inspirația lui Dumnezeu dispare confuzia, incoerența, absurditatea și orice fel de contradicții. Textele care sunt inspirate de Dumnezeu ar trebui să aibă un înțeles superior nu pot să se compromită prin lipsa lor de logică și prin susținerea unor afirmații care în mod evident sunt contrare realității. Dacă această premisă ar fi greșită, atunci ar trebui să știm care este adevărata premisă de la care trebuie să pornim, dar cu siguranță această bază de plecare este una corectă. 

Fiecare, care citește acest text, poate să refacă pașii pe care i-am făcut eu în înțelegerea conținutului Bibliei și să se documenteze, așa cum m-am documentat și eu pentru ca să ajungă la propriile concluzii. Oricare cititor poate să constate dacă poate să ajungă la alte concluzii decât am ajuns eu folosind ca bază de plecare textele biblice. Eu nu am ajuns la concluziile la care mi-am propus să ajung pentru ca ele să concorde cu propria mea credință în Dumnezeu, ci m-am lăsat condus de regulile fundamentale ale rațiunii, încercând să mă bazez pe o documentare cât mai amplă cu putință.

- 1 -


Read more!

          pagina urmatoare
 


 

Read 100608 times Last modified on Sunday, 29 November 2020 17:29
Gabriel Baicu

profile Gabriel Baicu

 

 

 

 Cartea Secretele Bibliei este o analiză a primelor 11 capitole ale cărții Facerea (Geneza), din Biblie, care sunt citite cu un ochi critic și nicidecum dogmatic. Rostul acestui studiu este acela de a afla dacă există motive raționale și dovezi faptice pentru a crede narațiunile conținute de Biblie despre creație, nu printr-o credință oarbă, ci pe baza unor argumente credibile.

www.secretelebibliei.com
More in this category: Introducere (2) »

Cuprins

Cartea Biserica Spirituală Unică

 

Vizitați site-ul

www.credintacrestina.com

Downloads

CARTEA SECRETELE BIBLIEI

Read the books!

 Gods false mirror

Contradictions in the Bible

13664996
Today
Yesterday
This Week
All days
1545
5889
32478
13664996

Your IP: 44.220.255.141
2024-11-10 14:19
Slider